Het kan weer….of nee, toch niet?!

Bestuurlijk onvermogen!

We schrijven 11 juli’21, de dag van de EU-voetbalfinale tussen Italië en Engeland. Enkele dagen nadat onze regering besloot om toch maar weer maatregelen op te leggen in een poging de corona-besmettingen terug te dringen. Alles op basis van een spoed-advies van het Outbreak Management Team (OMT) en het RIVM.

De eerste maatregel is: de horeca moet weer aan banden! Want daar gebeurt het: besmettingen van jongeren die weer graag ‘los’ willen, zeker toen de overheid aangaf: het kan weer. Tsja, wat verwacht je dan? Deze jongeren lopen kennelijk besmettingen op in hoog tempo: tot wel 10.000 per dag. Dat is op zich niet zo verbazingwekkend, als je even nadenkt over hoe snel een besmetting zich kan verspreiden. Als het begint met twee personen, ben je 5 stappen verder al op 32 besmette personen. En stel, je begint met 7 personen die besmet zijn, dan ben je 5 stappen verder al op ruim 16.000 besmettingen. Ja dat gaat snel en noemen we exponentieel.

De hamvraag is echter: zijn de jongeren er ook echt ziek van? Ligt binnen no time een deel in het ziekenhuis of, erger nog, op de IC? Nee! Of misschien beter: nog niet. Of is de verwachting misschien dat zoiets ook niet gaat gebeuren? Daar lijkt er wel op. Wat wel een effect kan zijn van dit virus op de jongeren is een langdurig gevoel van vermoeidheid, concentratiestoornissen en meerdere vervelende fysieke ongemakken. Vertel ze dat dus vooral! Het lijkt erop dat het NIET levensbedreigend is, maar wel heel vervelend kan zijn. Wel een groot verschil met het begin van de crisis. Dat zou ook terug moeten komen in de aanpak en in de maatregelen.

Pikant detail is dat jongeren massaal gevolg hebben gegeven aan de oproep tot vaccinatie, en wel met het ‘Jansen-vaccin’: slechts één prik nodig! Alleen: dan duurt het nog wel 28 dagen vóórdat je lichaam het maximale aantal antistoffen heeft aangemaakt. Minister De Jonge en MP Rutte vinden het tóch verantwoordt! Dus: hoppa, naar de kroeg en feesten! De stijging van het aantal besmettingen komt vooral door 20 tot 29-jarigen: deze jonge feestelingen dus. Dat was echt onverwacht, niet te voorzien, kon niemand weten!

Nou, laat ik het dan maar zeggen: STELLETJE KLUNGELS!

Natuurlijk was dit te verwachten! Dat JULLIE dat niet zien, zegt méér over jullie bestuurlijke tekortkomingen dan over de logica achter deze gedragingen en getallen. En dan het vervolg: hup, de horeca weer aan banden! En ook alle evenementen met ‘live – entertainment’ en harde muziek zijn (weer) verboden. Tot 13 augustus’21, de dag vóórdat het zomerreces eindigt. Toeval bestaat niet…

Moraal van het verhaal:

Tot nu toe heb ik me verre gehouden van commentaar op de aanpak van de coronacrisis. Maar deze bestuurlijk onkunde wordt echt te gek voor woorden! Wat dan wel?

Op de eerste plaats als een speer doorgaan met vaccineren: op naar de 100%! Dat is echt het enige wat helpt.

Op de tweede plaats: geef aan dat er een tijd nodig is tussen de vaccinatie en resistentie: iets van een bijsluiter: ‘Let op, pas 4 weken na de laatste vaccinatie bent u voldoende beschermd.’ En geen aan dat je wel vervelende klachten kunt krijgen gedurende lange(re) tijd. Niet levensbedreigend, wel heel vervelend.

Op de derde plaats: neem géén generieke maatregelen, maar specifiek: kijk naar de ‘brandhaarden’ en neem daar maatregelen. En graag in goed overleg met de betrokkenen: die willen echt wel meewerken! Het is ook in hun belang. Maar de generieke maatregelen treffen sectoren zoals horeca, uitgaansgelegenheden en festivals onevenredig zwaar. Dat is niet nodig en het kan echt anders. Dat heet MAATWERK,

Tenslotte nog een aanbeveling aan Minister De Jonge en MP Rutte: zoek een functie elders!

Gepubliceerd 11 juli’21


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s