Worden we cyborgs?

Of zijn we dat misschien al een beetje? Na mijn vorige blog over zelflerende AI kreeg ik reacties als: waar gaat dat naartoe? Gaan we richting Transhumanisme of worden we Cyborgs? Het woord cyborg komt van cybernetic organism: een samensmelting van mens en machine. De achterliggende vraag is natuurlijk ook: zijn we als ‘mensen’ het eindstation of slechts een tussenfase?

Lijken me redelijk fundamentele vragen. Zijn er eigenlijk nog meer mensen die zich hierover druk maken? Laat ff weten svp! Want alleen ga je wel sneller, maar samen kom je verder.

Even wat achtergrond info.

Over twee boeken die ik recent las: ‘To be a machine’ van Marc O’Connell die zich als een verslaggever begeeft onder de transhumanisten. Invriesprojecten van overledenen tegenkomt, maar ook mensen met verregaande ideeën over implantaten, over het vervangen van ledematen door meer geavanceerde kunstledenmaten en over interstellaire reizen. Soms vermakelijk, soms horror, altijd zet het je aan het denken.

Een ander boek wat ik recent las: ‘Oorsprong’ van Dan Brown gaat over een spectaculaire ontdekking van wetenschapper Edward Kirsch met als titel: ‘Waar komen we vandaan, waar gaan we naar toe?’ Ik ga het plot niet verklappen, maar ook hierbij gaat het over fundamentele vragen, verpakt in een roman.

Ook zoiets zet je wel aan het denken. Beide boeken kan ik aanbevelen.

Naast deze boeken zijn er ook wetenschappelijke publicaties die aansluiting geven bij of op dit thema. Ik noem er enkele.

  • Als eerste een publicatie[1] in The new sientist: ‘A bionic memory boost’ van Prof. Dong Song over de ontwikkeling van hersen-implantaten die te gebruiken zijn als computer-interface. In het kort: Een professor heeft een brein-implantaat gebouwd dat in staat is het korte-termijn geheugen met 15% te verbeteren en het werkgeheugen van mensen met maar liefst 25%. Dit soort ontwikkelingen kunnen een groot verschil betekenen voor mensen met bijvoorbeeld dementie of Alzheimer. Het artikel vind je hier: https://futurism.com/images/the-evolution-of-brain-computer-interfaces-infographic/
  • Een tweede publicatie die ik hier wil noemen is het Isobar Trends Report 2018[2] van het Isobar Global Network[3] met als titel: ‘Augmented Humanity’. Anders gezegd: Kunstmatige intelligentie (AI) geeft nu al mooie toepassingen en mogelijkheden, maar de kracht van mensen ligt juist in emotionele intelligentie (EI). Dat kan (nog) niet worden geautomatiseerd of elders ondergebracht: is vooralsnog typisch menselijk. Met behulp van Augmented Humanity kunnen deze typisch menselijke eigenschappen wel worden versterkt en verbeterd. Een link naar het rapport vind je hier: http://www.isobar.com/global/en/news/isobar-launches-augmented-humanity-isobar-2018-trends-report/ .
  • Tenslotte nog de cyborg foundation die stelt dat het begrip ‘cyborg’ constant aan verandering onderhevig is en derhalve het cyborgisme definieert als de verschillende soorten relaties tussen technologie en organismen. Op deze website http://www.cyborgfoundation.com/ vind je ook een soort stappenplan om je tot cyborg te ontwikkelen. Inclusief een aantal links daarbij.

Probleemoplossingen

Vanuit deze denkbeelden ben je al snel geneigd te denken in oplossingen voor lichamelijke gebreken zoals ledematen die om wat voor redenen dan ook ontbreken of niet meer voldoende functioneren en de vervanging ervan door kunstledematen. De aansturing van deze kunstmatige ledematen is met de komst van digitale middelen sterk veranderd. Directe aansturing vanuit je brein behoort meer en meer tot de mogelijkheden. Per saldo ben je dan een cyborg.

Wat nu als je het brein zelf van extra digitale hulpmiddelen voorziet? Een extra geheugenchip bijvoorbeeld. Of een chip waarmee je creativiteit aanmerkelijk wordt verbeterd of je rekenkundige vaardigheden etc. etc. Waartoe leidt dat? Kom ik zo op terug.

AltzheimerDementie en Alzheimer

Laten we eerst eens even stilstaan bij een vreselijke ziekte die steeds meer mensen op onze aardbol treft: dementie of Alzheimer. Een toenemend probleem! Iedereen is wel bekend met de vreselijke effecten van deze ziekte. Heel geleidelijk vervaagd de gehele mens en wordt zelfs de naaste familie onherkenbaar. Wederzijds. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het terugdringen van de effecten van Alzheimer en het verbeteren van de leefomstandigheden van patiënten, maar een echte oplossing is er niet. Tenminste, niet of nog niet in de medische wetenschap.

Wellicht wel in de techniek! Daar wordt momenteel geëxperimenteerd met implantaten in de hersenen die het geheugen zoveel als mogelijk behouden of zelfs restaureren. Het rapport meldt dan ook: ‘a better memory could be absolutely life-changing for people affected by dementia and Alzheimer’s.’ Natuurlijk moet er nog veel getest worden en zo, maar als je zou weten dat je over enkele jaren echt last van dementie of Alzheimer zou krijgen, kies je dan voor een dergelijke behandeling? Het antwoordt laat zich raden: op enkele verstokte fundamentalisten na zal iedereen kiezen voor deze mogelijkheid.

Verbetering van brain-prestaties

Brain implantsStapje verder is de geheugenchip of misschien wel het regulier gebruik van het bovenstaande. Of zoals in het zelfde artikel is aangegeven: ‘A better memory could be useful for students cramming for tests or those of us with trouble remembering names’. Maar ook als je de behoefte hebt om je brein te upgraden is dat straks gewoon mogelijk. Niet zo gek, want lichamelijke up-grading is al behoorlijk ingeburgerd, van botox tot facelift, van maagverkleiningen tot plastische chirurgie: het is inmiddels al behoorlijk gewoon geworden. Bestemd voor mensen die niet tevreden zijn met hun uiterlijk.

Maar wat als je nu eens niet tevreden bent met je innerlijk, met je verstand, met je verstandelijke capaciteiten? En de mogelijkheid bestaat om daar wat aan te doen?

Wat kies je dan???

Word je dan een cyborg?

Met welke specifieke kenmerken of mogelijkheden?

Zou je dat kunnen kiezen?

Is dat dan voor iedereen beschikbaar?

En in de sociale context: ontstaat er een nieuwe tweedeling tussen haves en have-nots? En stel dat iedereen hierover kan beschikken, waar leidt dat dan toe? Nieuwe netwerken met de ‘mens 2.0’ die zijn eigen toekomst creëert?

Vele vragen die de moeite waard zijn om over verder te denken.

Met de mogelijkheden die qua overzicht nu voorhanden zijn durf ik de uitspraak wel aan dat we allemaal de mogelijkheid hebben om in meer of mindere mate cyborg te worden. Of we dat ook werkelijk gaan doen is nog wel even de vraag. Het ontwikkelen van de technologie in deze richting gaat door, daarvan ben ik zeker overtuigd. De vraag ‘willen we dat wel’ is derhalve wel interessant, maar gelijktijdig ook irrelevant: het gaat gebeuren. En als deze mogelijkheden er zijn ga je ze ook gebruiken. Daar ben ik van overtuigd. Net als met de climat controle, de cruise controle en het navigatiesysteem in je auto: je hebt er niet echt om gevraagd, maar het is er en je gebruikt het.

Benieuwd?!

André

[1] Artikel: A Bionic Memory Boost, Dong Song research associate professor of biomedical engineering at USC

[2] Zie hier: http://www.isobar.com/global/en/news/isobar-launches-augmented-humanity-isobar-2018-trends-report/

[3] Isobar is 6,000 people in over 85 locations across more than 45 markets globally, united by belief in the power of “Ideas Without Limits.” Zie hier: http://www.isobar.com/global/en/about-us/


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s