Vakmanschap 4.0

vakmanschap-4-0Op 8 december 2016 heb ik met een minisymposium afscheid genomen van mijn werkzaamheden bij de Koninklijke Metaalunie. Thema van het minisymposium was: Vakmanschap 4.0, de impact van nieuwe technologieën op het vakmanschap. Naast een samenvatting van relevante rapporten is een bijdrage vanuit de wetenschap opgenomen alsmede de conclusies uit ruim twintig interviews met bedrijven over dit thema.

De (digitale) publicatie die hierbij is uitgebracht kun je opvragen via deze website.

Stuur een bericht aan andre@innovistra.nl

Samenvatting

Vakmanschap 4.0 heeft een directe relatie met industrie 4.0, de industriële revolutie waarin wij ons momenteel bevinden. Kenmerken hiervan zijn o.a. de verregaande digitalisering van de industrie. Daarnaast zijn nieuwe materialen zoals composiet, nieuwe productiemethoden zoals 3D-printen en verregaande automatisering / robotisering kenmerkend voor industrie 4.0.

Grote veranderingen vakman (m/v)
Vanaf de 1e tot en met de 3e industriële revolutie staat vakmanschap voor het ‘werken met de handen’; het maken van concrete, soms zeer complexe producten. De werktuigen, gereedschappen en machines veranderden door de jaren heen, maar het kenmerkende van het vakmanschap bleef overeind. Vakmanschap 4.0 gaat over het vertalen van behoeftes van klanten, zowel van bedrijven als van personen, in een concreet product.

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s